Saturday, December 01, 2007

Catatan Ringkas Pelayaran STS Puteri Mahsuri

Selama 10 hari bersama lebih kurang 36 orang peserta di atas kapal “Puteri Mahsuri” berada di tengah lautan memberi seribu satu pengalaman yang berlainan daripada biasa program yang dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan yang dinamakan “Malaysian Ship Tarining Sail (STS Puteri Mahsuri)”.

Program dimulakan dengan orientasi selama 3 hari bermula 10-12hb November 2007 yang diadakan di Kompleks Belia dan Sukan Johor Bahru. Orientasi ini diadakan bagi memastikan setiap peserta lebih bersedia tidak kira dari segi spiritual atau fizikal sebelum menaiki kapal. Ini kerana program ini bukan program yang biasa kerana kita berhadapan dengan laut. Antara yang diterapkan sepanjang orentasi ialah semangat kerjasama dan setia kawan melalui beberapa modul yang bermanfaat. Peserta juga diajar cara keyakinan diri melalui pengucapan awam. Ini secara tidak langsung menjadikan setiap peserta lebih berani dalam menghadapi sesuatu situasi.

Para peserta berbincang menyiapkan logo kumpulan

Membuat pembentangan logo, misi dan visi kumpulan.

Pada 13hb November 2007 peserta bertolak ke Jeti Lumut, Perak bagi memulakan pelayaran. Lebih kurang pada jam 10 pagi peserta telah menaiki kapal Puteri Mahsuri. Selepas menaiki kapal peserta diperkenalkan dengan krew-krew kapal dari kapten sehinggalah jurulatih. Peserta telah di bahagikan kumpulan mengikut awasan masing-masing termasuk awasan hijau, merah dan biru. Setiap awasan juga diawasi oleh seorang jurulatih. Selepas itu peserta dibawa setiap jurulatih melawat seluruh isi dalam kapal yang diamakan “Ship Tour”. Banyak yang diperolehi setiap peserta kerana kapal ini bukanlah kapal yang biasa kerana ia ada sejarahnya sendiri. Nama asal kapal ini adalah “Karin Maru” yang dimiliki oleh Jepun suatu masa dahulu. Kelihatan juga di setiap dinding kapal tergantung potret-potret wajah Jepun yang berkaitan dengan kapal ini. Peserta juga dibawa melawati tempat memandu atau “Bridge” yang menjadi tonggak utama pengawalan kapal. Semua kawalan kapal dilakukan di Bridge. Antara tempat lain peserta lawati bilik enjin, tempat makan atau “Salloon”, dapur atau “Galley” dan lain-lain lagi. Segalanya lengkap di dalam kapal ini.

Peserta tiba di Jeti Lumut, Perak

Taklimat awal yang diberikan oleh Kapten dan Komander

"Ship Tour" bersama jurulatih Mick (bebaju kuning)

Lebih kurang jam 5 petang kapal mula berlayar menuju ke Langkawi. Bermulalah pelayaran dengan laut yang sedikit bergelora membuatkan sebahagian peserta mula mabuk. Lebih kurang setengah jam kemudian, peserta dikumpulkan dan diberi taklimat cara memanjat tiang layar. Setiap peserta diberi peralatan keselamatan seperti “Harness”. Perlatan ini perlu dipakai setiap kali memanjat atau memasang layar. Keselamatan diutamakan dalam kapal ini. Selepas itu peserta mula memanjat tiang layar yang ada sebanyak 3 tingkat tiang layar. Kelihatan sebahagian wajah peserta sedikit takut dan gayat. Mugkin ini kali pertama mencuba aktiviti seperti ini dan ia berlainan dari biasa kerana kita berada di lautan. Sebenarnya aktiviti memanjat tiang layar ini sedikit sebanyak membentuk keberanian dan keyakian dalam diri peserta.

Peserta mula memanjat tiang layar

Sebahagian peserta yang telah berjaya memanjat

Selepas selesai aktiviti ini, peserta dijamu dengan makan malam yang enak-enak. Bercerita tentang makanan, sepanjang program peserta dijamu dengan makanan yang agak mewah 6 kali sehari. Peserta juga dinasihatkan supaya makan banyak untuk mengelakkan mabuk laut. Apabila perut kosong lebih mudah untuk mendapat mabuk laut. Apabila muntah perut akan menjadi kosong. Jika tidak diisi dengan makanan keadaan akan menjadi lebih buruk.

Tibalah waktu menjamu selera

Disiplin amat penting sepanjang pelayaran ini terutamanya masa. Daripada bangun pagi sehinggalah melakukan setiap aktiviti masa amat dititik beratkan. Secara tidak langsung ini akan lebih mendisiplinkan para peserta dan sentiasa tepati masa. Peserta juga diberikan jadual bertugas menjadi pembantu tukang masak di Galley dan mengawasi kapal pada waktu malam. Setiap peserta diberikan tugas mengikut giliran membantu apa sahaja berkaitan dengan Galley. Peserta perlu menyediakan bahan masakan dan menghidangkan kepada peserta lain setiap kali makan. Peserta bukan sahaja menyediakan untuk peserta lain malahan menyediakan untuk makanan untuk kapten dan ketua jurutera kapal. Ini dapat membantu para peserta sedikit sebanyak mempelajari cara memasak. Peserta juga dibahgikan tugas menjaga sekitar kawasan kapal sepanjang malam dari jam 10 malam sehingga jam 4 pagi. Dalam tugas ini peserta berpeluang mengendalikan kapal selain mengawasi kapal.

Menjadi pembantu tukang masak

Antara aktiviti-aktiviti yang telah dirangcangkan dalam pelayaran ini ialah memanjat tiang layar, memasang layar, aktiviti “Swing”, aktiviti “Absailing”, aktiviti terjun laut, treasure hunt, aktiviti “Emergency Steering”, aktivitiTake over the Ship” dan malam kebudayaan. Aktiviti Swing memerlukan keberanian dan keyakinan dan tinggi. Ini kerana peserta akan bergayut di satu tali yang diikat pada sebuah tiang layar. Sebelum itu, setiap peserta perlu memanjat lebih kurang 5 meter sebelum bergayut. Memang agak takut kerana peserta berada di permukaan air laut.

Melakukan aktiviti "Swing"

Menguji keberanian

Aktiviti Absailing ini mengajak peserta memanjat setingkat tiang layar dan akan turun menggunakan tali yang telah diikat kuat. Peserta juga diawasi oleh jurulatih memikirkan aspek-aspek keselamatan. Antara perkara yang perlu semasa melakukan aktiviti ini peserta diwajibkan memakai topi kaledar dan sarung tangan yang telah disediakan. Ini kerana peserta berhadapan dengan tempat tinggi dan sarung tangan digunakan untuk memegang tali untuk turun. Jika tidak menggunakan sarung tangan akan memnyebabkan tangan peserta lebih mudah luka atau melecur.

Peserta sedang melakukan Absailing

Aktiviti terjun laut pula membawa setiap peserta memberanikan diri terjun dari kapal setinggi lebih kurang 5 meter. Tetapi peserta bukan terjun dengan tangan kosong. Peserta perlu mengenakan jaket keselamatan yang telah diberikan kepada setiap peserta. Tetapi bukan semua yang mampu untuk melakukan aktiviti ini. Selepas terjun peserta dikehendaki berenang menuju ke bot untuk menuju ke Pulau Dayang Bunting. Di pulau ini sedikit aktiviti dilakukan serta memberi peserta melihat sendiri keindahan pulau ini yang mana di dalam terdapat sebuah tasik yang indah dan tenang. Peserta diberi masa selama lebih kurang 5 jam untuk menikmati keindahan pulau ini. Ternyata ramai pengujung yang bertandang ke pulau ini tidak kira dalam dan luar Negara. Antara perkhidmatan yang ditawarkan ialah berkayak, bot solar dan sebagainya. Pengunjung boleh berenang dengan percuma di kawasan tasik yang dibenarkan.

Tiba di Pulau Dayang Bunting

Berenang sekitar kawasan tasik

“Treasure Hunt” adalah aktiviti yang menguji para peserta kerjasama dalam kumpulan mendapatkan jawapan yang berkaitan dengan kapal. Semua soalan yang diberikan kepada peserta perlu dilengkapkan dengan masa yang telah diberikan. Masing-masing melihatkan wajah bekerjasama serta bertungkus lumus pusing satu kapal mendapatkan jawapan. Ini sekali gus dapat mengingatkan lagi tentang kapal dengan adanya aktiviti ini.

Aktiviti “Emergency Steering” ialah pengendalian steering kecemasan kapal apabila steering automatic menghadapi masalah. Peserta diberi peluang untuk mencuba sendiri mengendalikan steering kapal yang sangat besar, cara membaca kompas magnetik dan sebagainya. Inilah aktiviti yang dinantikan para peserta iaitu “Take Over the Ship”. Kapal ini akan diserahkan peserta dan setiap peserta memegang jawatan masing-masing yang telah dilantik darilah kapten sehinggalah krew dan anak kapal. Peserta juga dikehendaki merancang aktiviti sepanjang mengambil alih kapal. Ini membuatkan seolah-olah peserta benar-benar mengendalikan kapal tersebut.

Seorang peserta mencuba wengawal steering kecemasan

Malam terakhir sebelum peserta pulang, peserta dikehendaki membuat persembahan mengikut setiap awasan masing-masing. Tetapi peserta telah diberikan masa kurang daripada sehari untuk merancang dan membuat persediaan. Malam itu menyaksikan bakat-bakat peserta yang terpendam dapat dikeluarkan. Ada yang membuat dikir barat, berpuisi, bersyair dan ada yang membuat lakonan.

Dikir Barat

Puisi dan nyanyian

Menunjukkan bakat yang terpendam

Peserta juga diberikan satu hari kelepasan untuk membolehkan para peserta melakukan aktiviti di darat. Peserta telah dibenarkan untuk ke Langkawi untuk melakukan apa sahaja selagi mana tidak menyalahi undang-undang. Peluang ini tidak dilepaskan oleh para peserta. Ada yang menyewa kenderaan untuk melawat tempat-tempat bersejarah dan menarik. Ada juga yang mengambil kesempatan ini bertemu sahabat dan teman. Ada juga yang duduk sahaja di rumah kerana terlalu letih. Antara aktivit yang dilakukan di sini ialah mengunjungi Gunung Machincang, Galeria Perdana. Dan lain-lain lagi. Antara tempat yang menjadi tumpuan para peserta ialah ekan Kuah yang mana menempatkan barang-barang dalam dan luar Negara yang bebas cukai. Mulalah masing-masing berbelanja dengan banyak mungkin untuk keluarga dan sahabat. Tetapi barangan bebas cukai ini perlu dibeli mengikut had barang kawalan untuk mengelak cukai di kastam nanti.

Sebahagian peserta di Gunung Machicang

Di Galeria Perdana

Selepas 10 hari berada di atas kapal tibalah masa untuk pulang. Masing-masing menunjukkan wajah hiba dan sedih seperti tidak mahu pulang. Program diakhiri dengan bersalaman dan mengambil gambar beramai-ramai. Lebih kurang jam 10 pagi 23hb November 2007 peserta tiba di Jeti Lumut, Perak. Setelah lebih kurang sejam meninjau kawasan sekitar jeti semua peserta mengucapkan selamat tinggal dan pulang tempat masing-masing. Sesungguhnya program ini sangat bermanfaat dan mendidik para belia dari segi semangat, fizikal dan sebagainya. Program seperti ini perlu diteruskan untuk membantu para belia akan datang.

Pemberian cenderehati sebagai tanda kenangan

Sesi bergambar peserta dan krew kapal

Disediakan oleh: Abdul Hakim b Shahbuddin
Sumber Foto: Komeng, Pija, Tina, Ayu & Ustaz

181 comments:

syuk said...

fuhhhhhhh............
aku copy bleh x.....
mntk izin nie....

bOy_ChUa said...

salam...bole tk kalau awk bg sikit maklumat tentang STS Puteri Mahsuri ini..

Anonymous said...

kamyap.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading kamyap.blogspot.com every day.
payday cash loan
faxless payday loans

ghunters-ilm said...

salam.. bestnya bila pulak aku dapat join erk.... catatan yg best .. cm na nak upgrade blog aku ni..?hehe

Anonymous said...

Link exchange is nothing else however it is simply placing the other
person's website link on your page at proper place and other person will also do same for you.
Also visit my site best penny stocks 2011

Anonymous said...

It is the best time to make some plans for the long run and it's time to be happy. I have learn this post and if I may I want to counsel you few attention-grabbing things or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article. I wish to read even more issues approximately it!
Here is my website ; daily forex news

Anonymous said...

Quality articles is the important to interest the
people to go to see the site, that's what this web page is providing.
My webpage: basement ceiling options

Anonymous said...

Wow, superb blog layout! How long have you been blogging
for? you made blogging look easy. The overall look of your website
is excellent, let alone the content!
Check out my web site ... work from home in maine

Anonymous said...

I was suggested this website through my cousin.
I am not sure whether this publish is written by way
of him as nobody else recognise such precise approximately my trouble.

You are amazing! Thank you!
Visit my web-site ; http://jennasworkfromhome.com/

Anonymous said...

This is a topic that's close to my heart... Many thanks! Exactly where are your contact details though?
Here is my site ; affiliate marketing scams

Anonymous said...

Does your website have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to shoot you an email.

I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.
My web page > real money online roulette

Anonymous said...

If some one desires to be updated with most up-to-date technologies after that he must be pay a visit this web site and be
up to date all the time.
My page :: baltic trading limited buy stocks

Anonymous said...

I was recommended this web site by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You're incredible!
Thanks!
Look into my page ways to earn extra money online

Anonymous said...

I am sure this article has touched all the internet viewers, its really really nice post
on building up new webpage.
Review my blog easy ways to make money online

Anonymous said...

What's up mates, how is the whole thing, and what you would like to say on the topic of this piece of writing, in my view its actually awesome for me.
Also see my webpage: quick and easy ways to make money fast

Anonymous said...

Hi friends, fastidious article and good arguments commented here, I am actually enjoying by these.
Also visit my website ... quick ways to make money fast

Anonymous said...

I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether
this post is written by him as nobody else know such detailed about
my difficulty. You are amazing! Thanks!
my web page :: online trading penny stocks

Anonymous said...

Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, wonderful blog!
Feel free to surf my site : real slot machines online

Anonymous said...

Hey! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask.
Does running a well-established website like yours require a large amount of work?
I'm brand new to blogging but I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I will be
able to share my personal experience and views online.
Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring bloggers.

Appreciate it!
Here is my web-site ; best online roulette sites

Anonymous said...

An impressive share! I've just forwarded this onto a colleague who was doing a little homework on this. And he in fact bought me lunch due to the fact that I stumbled upon it for him... lol. So allow me to reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your internet site.
Look into my web-site : earn money online by playing games

Anonymous said...

I am not sure where you're getting your information, however great topic. I needs to spend some time finding out much more or working out more. Thank you for magnificent info I was looking for this information for my mission.
Also visit my weblog - casino slots online

Anonymous said...

You made some good points there. I checked on the net for
more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.
my web site :: real money blackjack

Anonymous said...

Do you have a spam issue on this website; I also am a
blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice methods and we are looking to exchange techniques
with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.
Here is my blog post ... united states casinos

Anonymous said...

Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading through your posts.
Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
Thanks!
My web page ... real money online slots

Anonymous said...

Hey! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone 4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to fix
this problem. If you have any suggestions, please share.
Cheers!
My web blog :: play real slots online

Anonymous said...

Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm
not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say wonderful blog!
Feel free to surf my page :: usa online casinos accepting mastercard

Anonymous said...

hi!,I love your writing very so much! share we communicate more about your article on AOL?

I require a specialist in this house to unravel my problem.
May be that is you! Looking ahead to look you.
My page: best affiliate marketing program

Anonymous said...

Hi there! This blog post couldn't be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to forward this post to him. Pretty sure he'll have a good
read. Many thanks for sharing!
Here is my web page slots machine games online

Anonymous said...

Everyone loves what you guys are up too. Such clever work and coverage!
Keep up the very good works guys I've added you guys to our blogroll.
Also visit my blog post Real Online Slots For Money

Anonymous said...

If you would like to increase your knowledge simply
keep visiting this website and be updated with the most recent news update posted here.
Look into my blog post - i need money to pay my bills

Anonymous said...

Hi there everyone, it's my first pay a quick visit at this website, and piece of writing is in fact fruitful in favor of me, keep up posting these articles.
My web page - basics of forex trading

Anonymous said...

For the reason that the admin of this web site is working, no doubt very rapidly it will be well-known, due to its
feature contents.
Also visit my web site ; free slots online no download

Anonymous said...

Hello there, You have done an incredible job.
I'll certainly digg it and personally recommend to my friends. I'm sure they will
be benefited from this site.
Here is my blog post : free casino slot games

Anonymous said...

You are so awesome! I do not believe I've truly read anything like this before. So good to find someone with some original thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!
Here is my webpage ; real online blackjack for money

Anonymous said...

This paragraph offers clear idea in favor of the new users of blogging, that genuinely how to do running a blog.
Also visit my blog post ... Best usa Online casino

Anonymous said...

Incredible points. Sound arguments. Keep up the good effort.
My webpage :: onlinecasinoprize.com

Anonymous said...

Asking questions are actually fastidious thing if you are not understanding anything entirely,
but this article gives pleasant understanding yet.
Feel free to visit my blog post :: on line slots

Anonymous said...

Appreciate this post. Will try it out.
Also see my web site: online option trading

Anonymous said...

Attractive section of content. I just stumbled upon your
web site and in accession capital to assert that I get
in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.
Feel free to surf my webpage ; day trading options strategies

Anonymous said...

You need to take part in a contest for one of the most useful blogs on the net.
I am going to highly recommend this web site!
Also visit my web page : play online slots for Real Money

Anonymous said...

This is very interesting, You are a very professional blogger.
I've joined your feed and look ahead to seeking more of your wonderful post. Also, I've shared your site in my social networks
Feel free to visit my blog ... blackjack real money

Anonymous said...

Hi there would you mind letting me know which hosting company you're using? I've loaded
your blog in 3 different browsers and I must say
this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at
a fair price? Thank you, I appreciate it!
Here is my blog post play blackjack for real money online

Anonymous said...

Pretty! This has been an extremely wonderful post. Many thanks for
providing this information.
Feel free to visit my web blog - Best Etfs

Anonymous said...

Thankfulness to my father who informed me concerning this weblog, this web site is genuinely
remarkable.
My web page : money blackjack online

Anonymous said...

Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell
and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and
screamed. There was a hermit crab inside and it
pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I
had to tell someone!
Visit my page online forex trading account

Anonymous said...

It is not my first time to go to see this site, i am browsing
this web site dailly and get nice data from here every day.
Here is my blog post ; Work At home job reviews

Anonymous said...

Paragraph writing is also a fun, if you be acquainted with after that you
can write otherwise it is complicated to write.
Here is my web site : casino slots no deposit bonus

Anonymous said...

I am genuinely delighted to read this web site posts which carries lots of useful facts, thanks for providing these kinds
of data.
Here is my web blog - pay slots online

Anonymous said...

Hey! Someone in my Facebook group shared this website
with us so I came to take a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers!

Terrific blog and superb style and design.
Feel free to surf my homepage : forex trade

Anonymous said...

I have read some excellent stuff here. Certainly price
bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you place to make such a great informative web site.
Also visit my blog : download slots

Anonymous said...

Heya i am for the first time here. I came across this board and I in
finding It truly helpful & it helped me out much. I'm hoping to give one thing again and help others like you helped me.
Also visit my blog post ... buying penny stocks

Anonymous said...

I absolutely love your blog and find the majority of your post's to be what precisely I'm looking for.
Would you offer guest writers to write content to suit your needs?
I wouldn't mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write regarding here. Again, awesome site!
Also see my site: creative ways to make money fast

Anonymous said...

I do not know if it's just me or if perhaps everyone else encountering issues with your website. It seems like some of the text within your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This may be a issue with my browser because I've had this happen previously.
Thank you
Here is my homepage ; work at home mom

Anonymous said...

Spot on with this write-up, I actually believe that this web site needs a
lot more attention. I'll probably be returning to read more, thanks for the info!
my web page :: free money for real

Anonymous said...

I really love your website.. Excellent colors & theme.
Did you create this site yourself? Please reply back as I'm planning to create my own personal blog and would love to know where you got this from or just what the theme is named. Cheers!
Here is my web page - free play slot games

Anonymous said...

Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you
using for this website? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had problems with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.
Here is my site :: Forex option Trading

Anonymous said...

Hello! I simply want to give you a big thumbs up for the
great information you've got here on this post. I am coming back to your website for more soon.
Also see my site - Good Ways To Make Money

Anonymous said...

I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this web page is in fact nice.
My page > easy ways To Make money online fast

Anonymous said...

Hello very nice web site!! Guy .. Beautiful ..
Wonderful .. I'll bookmark your web site and take the feeds additionally? I am glad to seek out so many useful information here within the publish, we want work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .
my page :: commodity futures prices

Anonymous said...

Exceptional post but I was wanting to know if you could write
a litte more on this topic? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!
My website :: online earn money

Anonymous said...

Wow, wonderful weblog format! How long have you ever been running a blog for?
you make running a blog glance easy. The overall look of your website is great, as
well as the content material!
my web page > automated forex trading systems

Anonymous said...

It's awesome for me to have a web site, which is useful for my knowledge. thanks admin
My weblog part time work at home

Anonymous said...

It is appropriate time to make a few plans for the long run and it is time to be happy.
I've read this submit and if I could I wish to counsel you few fascinating things or tips. Maybe you can write subsequent articles referring to this article. I desire to learn even more issues approximately it!
My site ; foreign exchange

Anonymous said...

Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no
backup. Do you have any methods to stop hackers?
My website ; forex mini trading

Anonymous said...

Thanks for some other informative blog. The place else may just I am getting
that kind of info written in such an ideal manner? I've a challenge that I am simply now working on, and I've been on the glance out
for such info.
Here is my web page ... free bonus online slots

Anonymous said...

What's up, I desire to subscribe for this weblog to get newest updates, therefore where can i do it please help out.
Feel free to visit my webpage ; Geld verdienen

Anonymous said...

Hey just wanted to give you a brief heads
up and let you know a few of the images aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue.
I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.
Also see my page > fx options

Anonymous said...

Howdy! I'm at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!
Also see my site :: forex trading system

Anonymous said...

I'm amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that's both equally educative
and engaging, and let me tell you, you've hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about. I am very happy I came across this during my search for something concerning this.
Also visit my web site ; how to make online money

Anonymous said...

I get pleasure from, result in I found just what I was having a
look for. You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye
Also see my website: best online usa casinos

Anonymous said...

Greetings I am so excited I found your web site, I really found you
by mistake, while I was researching on Digg
for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks
for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don't have time to go through it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent work.
My webpage :: money making ideas online

Anonymous said...

I am actually pleased to read this blog posts which carries tons of useful data, thanks for providing these statistics.
Feel free to visit my web blog ; forex trading signal

Anonymous said...

It's impressive that you are getting ideas from this post as well as from our argument made at this place.
My web blog ... forex strategy trading

Anonymous said...

You have made some decent points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go
along with your views on this site.
My web site : online trading forex

Anonymous said...

What's up, I would like to subscribe for this blog to get most up-to-date updates, thus where can i do it please help out.
Review my blog post ; day trading classes

Anonymous said...

Hi, I would like to subscribe for this blog to take hottest updates, therefore where can
i do it please assist.
Also visit my site - how To make money online fast And easy

Anonymous said...

Hi, I log on to your blog daily. Your humoristic style is witty, keep
up the good work!
My webpage : highest paying entry level jobs

Anonymous said...

Your method of describing the whole thing in this paragraph is in
fact fastidious, all be able to effortlessly know it, Thanks a lot.
my web page - forex rate

Anonymous said...

I visited many blogs however the audio feature for audio songs
current at this web site is in fact fabulous.
Here is my webpage work online from home jobs

Anonymous said...

After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments
are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4
emails with the exact same comment. Perhaps there is a way you
are able to remove me from that service? Thanks a lot!
Feel free to surf my weblog ... the best online jobs

Anonymous said...

What's up, always i used to check webpage posts here in the early hours in the break of day, for the reason that i love to learn more and more.
Review my blog ; online hiring jobs

Anonymous said...

Heya this is somewhat of off topic but I was wanting to know if
blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!
my web site :: poker machine games online

Anonymous said...

Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am experiencing
problems with your RSS. I don't know why I can't subscribe to it.
Is there anybody else having identical RSS problems? Anyone that
knows the solution can you kindly respond? Thanx!!
Feel free to surf my webpage ; how to find penny stocks

Anonymous said...

Greetings! I've been reading your weblog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx! Just wanted to say keep up the good job!
My web page ... best online casinos for usa players

Anonymous said...

If you want to obtain a good deal from this post then you have to apply such techniques
to your won webpage.
Also see my web page - best online job search engines

Anonymous said...

Hi there! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!
Also visit my web page :: best forex trading system

Anonymous said...

Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped
me out much. I hope to give something back and help others like
you helped me.
Also visit my web blog ; Forex card

Anonymous said...

I pay a visit every day a few websites and information sites
to read articles or reviews, but this blog gives feature based articles.
Feel free to surf my weblog ; online work from home jobs

Anonymous said...

I used to be able to find good info from your content.
Here is my web page : affiliate programs that pay daily

Anonymous said...

I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this sort of house .
Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website.
Reading this info So i'm satisfied to show that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot indubitably will make certain to don?t fail to remember this site and give it a glance on a constant basis.
Also visit my web page :: trade binary options

Anonymous said...

It's not my first time to visit this website, i am visiting this site dailly and get fastidious information from here every day.
Also see my webpage: how to find a job online

Anonymous said...

It's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to this brilliant blog! I suppose for now i'll
settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to new updates and will talk about this site with my Facebook group.
Chat soon!
Feel free to surf my web site - online home jobs

Anonymous said...

I'm curious to find out what blog platform you are using? I'm having some minor security problems
with my latest site and I would like to find something more
risk-free. Do you have any solutions?

Also visit my website :: cedarfinance scam
Also see my web site: cedarfinance.com

Anonymous said...

Hi there! This blog post could not be written any better!
Going through this article reminds me of my previous roommate!
He constantly kept preaching about this. I am going to forward this
post to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!


Here is my web-site ... on line roulette for money

Anonymous said...

Very good info. Lucky me I discovered your blog by accident (stumbleupon).

I have saved it for later!

Here is my website :: how to work from home

Anonymous said...

We're a group of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You've
done an impressive task and our entire group might be
thankful to you.

My blog ... earn money fast onlinemaking Fast money

Anonymous said...

These are truly impressive ideas in on the
topic of blogging. You have touched some pleasant factors here.
Any way keep up wrinting.

My web site ... casinos online usa

Anonymous said...

I do not know if it's just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your blog. It seems like some of the written text in your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This might be a problem with my internet browser because I've had this happen previously.
Cheers

Stop by my site ... options trading tutorial

Anonymous said...

First of all I would like to say fantastic blog! I had a quick question which I'd like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts before writing. I've had a tough time clearing my mind in
getting my ideas out. I do take pleasure in writing however it just seems
like the first 10 to 15 minutes are generally wasted
just trying to figure out how to begin. Any ideas or
hints? Thanks!

Here is my homepage online job work from home

Anonymous said...

I visited various web sites except the audio feature for audio songs
current at this site is in fact superb.

my website ... legitimate online work from home jobs

Anonymous said...

I simply could not leave your website prior to suggesting that I actually enjoyed the
standard info an individual supply to your visitors?
Is gonna be back incessantly in order to check out new posts

Feel free to visit my site ... how to make money part time from home
My webpage > how To make money easy and Fast

Anonymous said...

I hardly leave comments, however i did a few searching and wound up here "Catatan Ringkas Pelayaran STS Puteri Mahsuri".
And I actually do have 2 questions for you if you do not
mind. Could it be just me or does it give the impression like some of these
responses look as if they are written by brain dead
individuals? :-P And, if you are writing on additional social sites,
I would like to keep up with anything new you have to
post. Could you list of all of all your shared pages like your
linkedin profile, Facebook page or twitter feed?


my web-site: stock market day tradingprice action forex

Anonymous said...

Thank you for the auspicious writeup. It in truth was once a
entertainment account it. Glance advanced to far brought agreeable from you!
By the way, how can we be in contact?

Feel free to surf to my homepage: how to make good money fast
my page :: how to make fast and easy money

Anonymous said...

I am not sure where you're getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

my web page how to make money quickly
My website: how to make money with money

Anonymous said...

Pretty section of content. I just stumbled upon your site and
in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed
account your blog posts. Anyway I will be subscribing
to your feeds and even I achievement you access consistently
quickly.

Also visit my weblog good penny stocks

Anonymous said...

Hey there terrific website! Does running a blog like this
require a massive amount work? I've virtually no expertise in coding but I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I understand this is off topic however I simply wanted to ask. Thanks!

My webpage ... work from home jobs in charlotte nc

Anonymous said...

Hi are using Wordpress for your site platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own.
Do you require any coding expertise to make your own blog?

Any help would be greatly appreciated!

Stop by my blog post; how to make money Fast

Anonymous said...

Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written
article. I will make sure to bookmark it and return to
read more of your useful information. Thanks for the post.
I will definitely return.

Feel free to surf to my homepage :: top work from home jobs
my web page > work from home jobs in pa

Anonymous said...

Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.

I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog.
An excellent read. I'll certainly be back.

Here is my webpage ... how to make money online legitimately

Anonymous said...

Thanks for finally talking about > "Catatan Ringkas Pelayaran STS Puteri Mahsuri" < Loved it!

Feel free to visit my web site free money book kevin trudeau

Anonymous said...

I like the helpful info you provide in your articles.
I'll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

Visit my blog post ... win money for free online
My page > win money instantly free

Anonymous said...

This piece of writing presents clear idea in favor of the new people of blogging,
that in fact how to do blogging.

My web blog; free money making opportunities

Anonymous said...

Wow, amazing weblog format! How long have you ever been running a blog for?
you made blogging glance easy. The total glance of your site is great, let alone the
content material!

Check out my page ... getting free money
my webpage: how to get free money to buy a house

Anonymous said...

Every weekend i used to pay a quick visit this web page, as i wish for enjoyment, since this this
web page conations truly fastidious funny material too.


Look at my page :: make some money

Anonymous said...

I'm gone to say to my little brother, that he should also go to see this blog on regular basis to obtain updated from most up-to-date news.

my site What Careers Make The Most Money

Anonymous said...

Thanks for your personal marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
you can be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will come back in the foreseeable future.

I want to encourage you continue your great writing, have
a nice weekend!

Check out my blog post :: legit ways to make extra money

Anonymous said...

whoah this blog is great i like studying your posts.

Stay up the good work! You recognize, a lot of persons are looking
around for this information, you could aid them greatly.my homepage - i need free money now

Anonymous said...

Do you mind if I quote a few of your articles as long as
I provide credit and sources back to your website?
My blog site is in the very same area of interest as yours and my users would certainly benefit from some of the information you present here.
Please let me know if this alright with you.
Thank you!

Take a look at my site; cedar finace

Anonymous said...

Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your site.
Im really impressed by it.
Hello there, You have performed a great job. I'll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they'll be benefited from this site.


Also visit my homepage :: cedarfinance.org

Anonymous said...

I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him
as nobody else know such detailed about my trouble. You're incredible! Thanks!

my blog - how do websites make money

Anonymous said...

I am in fact grateful to the owner of this web site who has shared this wonderful
piece of writing at at this time.

Look into my webpage :: after hours trading dow

Anonymous said...

Greetings from California! I'm bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can't wait
to take a look when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .
. Anyhow, amazing site!

Also visit my web blog - ways to make fast easy money
My web site > ways to make money easy

Anonymous said...

You're so interesting! I do not suppose I've read through a single thing like that before.
So wonderful to discover somebody with unique thoughts on this subject.
Seriously.. many thanks for starting this up. This website is something
that's needed on the web, someone with a little originality!

Have a look at my web site; make Money with a free website

Anonymous said...

Great beat ! I would like to apprentice while you amend your
site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me
a applicable deal. I have been a little bit acquainted of this
your broadcast offered brilliant transparent concept

Look at my site: binary options

Anonymous said...

Thanks very interesting blog!

Here is my page :: forex currency trading system

Anonymous said...

I just like the valuable information you supply to your articles.
I'll bookmark your blog and test again here regularly. I'm quite sure
I'll be told lots of new stuff right here! Good luck for the following!

my homepage; work at home jobs for moms

Anonymous said...

Very nice post. I just stumbled upon your blog and
wanted to say that I've truly enjoyed browsing your blog posts. After all I'll
be subscribing to your feed and I hope you write again soon!my web blog global forex trading

Anonymous said...

Helpful information. Lucky me I discovered your site unintentionally, and I'm stunned why this accident didn't came about earlier!
I bookmarked it.

Also visit my webpage ... how to raise money fast
my web page :: how to make big money from home

Anonymous said...

Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing
this post and also the rest of the website is really good.

Here is my web-site - online trading academy

Anonymous said...

I believe that is among the so much vital information for me.
And i am glad studying your article. However wanna observation on few normal issues, The website taste is ideal, the articles is really nice
: D. Good task, cheers

Also visit my blog post :: how to lose Weight fast in a week for free
my website: how to lose weight fast without spending money

Anonymous said...

Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the web
the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly
do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect ,
people could take a signal. Will likely be back to get more.
Thanks

Stop by my weblog :: make money online today

Anonymous said...

Please let me know if you're looking for a article writer for your blog. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love
to write some material for your blog in exchange for a link back
to mine. Please blast me an email if interested.
Cheers!

Here is my webpage; stock trading software reviews

Anonymous said...

I believe that is one of the such a lot important information for me.
And i am satisfied reading your article.
However want to remark on some basic things, The website style is great, the articles is in reality excellent : D.
Good process, cheers

Here is my web-site trading the market

Anonymous said...

We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in
our community. Your site offered us with helpful
info to work on. You have done a formidable activity
and our whole group can be grateful to you.

My website: forex trading currency online

Anonymous said...

I visit everyday a few web pages and blogs to read articles or reviews, except
this web site provides feature based writing.

My web blog :: forex trading times

Anonymous said...

My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your post's to be exactly I'm looking for.
Would you offer guest writers to write content for you? I wouldn't mind publishing a post or elaborating on a few of the subjects you write in relation to here. Again, awesome site!

Here is my website: get rich fast

Anonymous said...

Have you ever considered about including a little bit more
than just your articles? I mean, what you say is valuable
and everything. However just imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more, "pop"!
Your content is excellent but with pics and videos, this
website could undeniably be one of the most beneficial in its niche.
Wonderful blog!

My web page: day trading system
my page - forex trading forums

Anonymous said...

I'm gone to tell my little brother, that he should also visit this website on regular basis to get updated from most recent news update.

Here is my blog ... online ways to make money

Anonymous said...

There's definately a lot to find out about this issue. I love all of the points you've made.


Here is my page :: best work at home jobs

Anonymous said...

Definitely believe that which you stated. Your favorite reason
seemed to be on the web the easiest thing to be aware of.
I say to you, I definitely get annoyed while people consider
worries that they just don't know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

my webpage :: currency Trading Forex

Anonymous said...

Truly when someone doesn't be aware of afterward its up to other visitors that they will assist, so here it happens.

Also visit my blog how do money orders work

Anonymous said...

Hi! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not
seeing very good gains. If you know of any please share. Cheers!Feel free to surf to my page: Geld verdienen

Anonymous said...

Hi there to every body, it's my first pay a quick visit of this blog; this website carries awesome and truly excellent information in support of readers.

Visit my site; jobs to work from home online
Also see my web page > jobs from home online

Anonymous said...

I'm pretty pleased to discover this site. I wanted to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely savored every part of it and I have you bookmarked to see new information in your site.

Here is my blog post ... best binary options

Anonymous said...

I love what you guys tend to be up too. This type of clever work and coverage!
Keep up the terrific works guys I've included you guys to my blogroll.

Feel free to surf to my web blog stock trading for dummies

Anonymous said...

I know this site offers quality based articles and extra data, is there
any other web page which provides these data in quality?Here is my blog: http://www.cedarfinance.com/

Anonymous said...

Hello exceptional blog! Does running a blog similar to this require a lot of work?

I have absolutely no expertise in programming but I had been hoping to
start my own blog soon. Anyhow, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.

I know this is off subject however I simply had to ask. Many thanks!


Here is my web page :: real ways to make money online

Anonymous said...

Thanks for your personal marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you're a great author.I will ensure that I bookmark your blog and may come back later in life. I want to encourage you to continue your great work, have a nice day!

Also visit my website ... best usa online casinos

Anonymous said...

Hi there, I enjoy reading all of your article. I like to write a little comment to support you.


Feel free to surf to my web site: real slots online

Anonymous said...

That is very attention-grabbing, You're an excessively professional blogger. I have joined your rss feed and look ahead to in search of more of your excellent post. Additionally, I have shared your site in my social networks

Have a look at my homepage ... jobs online for 15 year olds

Anonymous said...

An outstanding share! I've just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast because I discovered it for him... lol. So allow me to reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this matter here on your site.

Also visit my page - job application online

Anonymous said...

Really no matter if someone doesn't be aware of afterward its up to other users that they will help, so here it happens.

Also visit my page binary options trading

Anonymous said...

Asking questions are in fact nice thing if you are not understanding something entirely, except this piece of writing offers nice understanding yet.


Review my web page - how to make money online from home

Anonymous said...

I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself
or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

my page ... how can i make money online fast

Anonymous said...

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

Feel free to visit my webpage :: research penny stocks

Anonymous said...

Admiring the dedication you put into your blog and detailed information you provide.
It's nice to come across a blog every once in a while that isn't
the same outdated rehashed information. Wonderful read!

I've saved your site and I'm including your RSS feeds
to my Google account.

Feel free to visit my homepage How to make money Online

Anonymous said...

Hi! I know this is kind of off topic but I
was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for
my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?

Thanks a lot!

Take a look at my blog ... real online jobs from home

Anonymous said...

Hello, i think that i saw you visited my website so
i came to “return the favor”.I am attempting to find things
to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!
!

Also visit my web site how to earn money fast online

Anonymous said...

You're so cool! I don't think I've truly read a single thing like that before. So good to discover another person with a few original thoughts on this subject. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that's needed on
the web, someone with a little originality!

My weblog - http://www.youtube.com/watch?v=MN36K29q7_Q

Anonymous said...

Hi, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the favor”.

I'm attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

Look at my weblog how to Make money online fast

Anonymous said...

Hi there colleagues, its impressive piece of writing regarding educationand completely defined,
keep it up all the time.

Here is my weblog: the best way to make money online

Anonymous said...

Hello it's me, I am also visiting this web site regularly, this site is really nice and the viewers are truly sharing fastidious thoughts.

My web-site: how to make money fast online

Anonymous said...

I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
I'll go ahead and bookmark your site to come back down the road. Many thanks

my web site :: how to make money online surveys

Anonymous said...

Great post but I was wondering if you could write a litte more on this topic?
I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

My webpage work from home no scams

Anonymous said...

Fantastic items from you, man. I have be aware your stuff prior to and you're just extremely fantastic. I actually like what you have acquired right here, certainly like what you are stating and the way in which wherein you are saying it. You make it entertaining and you continue to care for to stay it sensible. I cant wait to learn much more from you. This is really a great website.

Also visit my web page ... how to legitimately make money online

Anonymous said...

It's really a nice and useful piece of information. I'm glad that you shared this helpful info with us.
Please stay us informed like this. Thank you for sharing.


My blog post - how to make money on the internet from home

Anonymous said...

I do not know whether it's just me or if everyone else encountering issues with your site. It looks like some of the text within your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my web browser because I've had this happen previously.
Kudos

Here is my webpage; high paying Jobs

Anonymous said...

My brother recommended I may like this blog. He was once totally right.

This submit truly made my day. You can not imagine simply how much time
I had spent for this info! Thank you!

Also visit my site: cedarfinance

Anonymous said...

Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
Any tips?

Also visit my web-site: 100 Ways To Make Money Online

Anonymous said...

May I just say what a comfort to uncover somebody that genuinely knows what they're talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people really need to look at this and understand this side of your story. It's surprising you are
not more popular since you definitely have the gift.


Feel free to visit my homepage: easy legit ways to make money

Anonymous said...

I know this web page offers quality dependent articles and other information, is there any
other web page which gives these things in quality?


Also visit my web blog ... how to trade binary options

Anonymous said...

I'm impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that's equally educative and entertaining,
and let me tell you, you have hit the nail on the head.
The problem is something too few people are speaking
intelligently about. I am very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.


My web blog; http://www.youtube.com/watch?v=yWtQw9OzNwY

Anonymous said...

What's up colleagues, good post and nice urging commented at this place, I am genuinely enjoying by these.

Feel free to surf to my web-site Ways To Make Extra Money Online

Anonymous said...

I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
unwell unquestionably come more formerly again since exactly the
same nearly very often inside case you shield this increase.


Also visit my web site: http://www.youtube.com/watch?v=jLuC1nG5cPk

Anonymous said...

I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it
up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers

my blog post; http://www.youtube.com/watch?v=pwex99npRdc

Anonymous said...

It's an remarkable paragraph for all the online visitors; they will take benefit from it I am sure.

Here is my homepage ... acoustic guitar chords for beginners

Anonymous said...

Today, I went to the beach front with my kids. I found
a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
"You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed
the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
inside and it pinched her ear. She never wants
to go back! LoL I know this is entirely off topic but
I had to tell someone!

Here is my homepage: Psn Code Generator

Anonymous said...

Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I am impressed!

Extremely useful information specifically the remaining phase :) I maintain
such info a lot. I used to be looking for this certain information for a very lengthy time.
Thanks and good luck.

My blog: binary options trading strategies

Anonymous said...

I'm curious to find out what blog platform you happen to be working with? I'm experiencing some small security
problems with my latest website and I would like to find something more risk-free.
Do you have any recommendations?

Here is my homepage binary options practice account

Anonymous said...

certainly like your web-site however you need to test the spelling on several of your posts.
Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to tell the truth then again
I will certainly come again again.

Here is my web page ... Code Psn Gratuit *www.dailymotion.com*

Anonymous said...

I just could not depart your site prior to suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual provide for your guests?
Is gonna be back steadily to investigate cross-check new posts

my web site :: Dragon city Cheat Engine